Ortopediska inlägg är en djungel

”Vi vill korrigera utan att passivisera. Foten måste få röra på sig, men vi vill att foten rör sig i ett bättre läge. En fastlåst fot kommer att bli svagare.” Patrik Jacobsson, Ortopedtekniker Löp & Sko Kliniken

Men rätt fotbädd kan göra skillnad

Det finns många olika sorters ortopediska inläggssulor. Det finns också många tragiska historier med dyra inlägg som inte fungerat eller förvärrat besvären eller i många fall gett upphov nya skador som åsamkat långvarig smärta, vilket alltså kan vara fallet trots att de är gjorda av ”ortopediska experter”. Men hur skall man som konsument veta vilken typ av ortopediska inläggssulor man skall välja?

Vi använder Ortolabs fotbäddar
Denna fotbädd är inte den billigaste men ger bäst resultat enligt vår mening. Den består av det hårdare och styvare EVA-materialet men den har även ett lager med det mjukare och mer stötdämpande HGP-materialet, utvecklat av NASA, som ger tillräckligt bra komfort. En annan minst lika viktig orsak till att vi väljer att arbeta med Ortolabs fotbädd är dess unika formpatent som släpper fotens rörelse fri.
– Det finns 27 ben i foten och två viktiga valv. De är till för rörlighet och hjälpa till att ta emot stötarna. Ett ortopediskt inlägg som blockerar fotvalvens rörelser kan skapa problem, menar Jörgen Wiklander, vars forskning inom ortopediteknik ledde honom till det unika världspatent som ligger till grund för Ortolabs fotbädd.
Enligt Wiklander kan inslipningens betydelse inte nog framhållas. Det räcker alltså inte med 3D-scanning, som ger en bild av fotens undersida, utan det krävs både ortopediteknisk utbildning och en hel del rutin för att kunna slipa in rätt.
– För att ge foten rätt position och fungera optimalt måste fotbädden vara exakt inslipad. Fel vinklar tippar foten och kan ge problem. Löp & Sko står för seriositeten. Dom kan det här: konsten att sammanföra skoutprovning med fotbädd.

Inte bara för fotbesvär
Många kanske tror att ortopediska fotbäddar främst kan avhjälpa olika fotproblem, men i själva verket kan en fotbädd med rätt sorts avlastning avhjälpa en mängd olika typer av besvär.
– Problem från tårna ändå upp till ländryggen kan man med olika mycket sannolikhet komma åt med hjälpa av fotbädden, förklarar Patrik Jacobsson, en av Löp & Sko’s tre ortopedtekniker, som alla är specialutbildade för inslipning av Ortolabs fotbäddar.
Patrik räknar upp de vanligaste besvären han och hans kollegor stöter på: Nersjunket valv i framfoten; Mortons Syndrom; Hallux Valgus; Genomtrampad hälkudde; Plantar fascit; ömma hälar; hälsenebesvär; benhinnebesvär; problem med vader; Löparknä; Hopparknä; Knäartros; höft-, ljumsk- och ländryggsbesvär.
Med rätt sorts ortopedisk fotbädd kommer dina fötter till sin rätt i fler skor. Jämfört med en grundlig skoutprovning är fotbäddarnas fördel också att de går att göra sidospecifika. Många har ju fötter med lite olika rörelse, något som inte går att komma åt utan inlägg. Men man bör ha rimliga förväntningar på vad inläggen kan uträtta, menar Patrik Jacobsson.
– Vi tror inte att fotbädden är det enda alternativet. Snarare är kan den vara en av flera positiva faktorer, inklusive rehabträning eller förändrade träningsvanor.

Kritiska moment
Första besöket med själva analysen är viktigt. Fottypen bestäms på spegellådan och fotrörelserna granskas gåendes eller springandes på löpband. Man tittar alltså på belastning både i stillastående och i rörelse.
Scanningen läser av fotens undersida men själva korrigeringen av vinklar styrs av inslipet. Ett grundkrav är att utföra analys både före och efter inslipet, för att se att man har fått adekvat korrigering.
Skorna är också viktiga. Om inlägget skall fungera optimalt måste skon vara bra, annars blir det sämre resultat och mer slitage.
Som konsument bör man också känna till att fotbäddarna kan göras i olika tjocklekar, för olika behov och skotyper, samt med olika överdragsmaterial.