Spring utan krav och njut!

Njut av sommarens kravlösa skönhetslöpning. Ta en löprunda i en vacker miljö och avsluta med ett bad. Kvällens grillning med ett gott glas rosé efteråt smakar så mycket bättre. Löpare: Löpcoachen Fredrik Ölmqvist

Sommarlöpning tillhör årets höjdpunkter. Nu är det perfekt läge att starta upp sin träning. Man behöver inte så mycket kläder utan istället känna den varma luften smeka huden. Härligt att springa till fågelsång och prasslande lövverk. Men det kan också vara svårt att få kontinuitet i löpträningen under semestern, med alla distraktioner, menar löpcoachen Fredrik Ölmqvist, som förespråkar en mer flexibel och kreativ attityd till löpträningen, utan förväntningar.  
– Passa på och spring på nya platser. Det gör gott för löpinspirationen. En löptur som avslutas med ett bad efteråt kan man leva länge på. Eller varför inte skippa klockan och istället fokusera på löpkänslan och upplevelsen? Semestern syftar ju till att hitta tillbaka till en lugnare rytm, och få en paus i en annars kravfylld tillvaro.

Se löpturen som en present
Istället för ’kamplöpning’, där man arbetar för varje meter, förslår han ’skönhetslöpning’, där känslan i rörelserna och upplevelsen av själva löpakten står i centrum.
– Istället för att springa för att man ’borde’ kan man ge sig själv en löptur i present. Min uppfattning är att många har fastnat i ’prestationslöpning’, där löpningen endast får ett värde utifrån måttstockarna tid och distans. Men om man alltid skall mäta och jämföra sin löpning blir det svårt att njuta av den. 

Spring fri från förväntningar!
Genom att arbeta extra med sin löpteknik, styrka och rörlighet kommer löpekonomin också bli bättre, menar Fredrik Ölmqvist.
– Förbättrad löpekonomi innebär att det krävs mindre energi för att ta sig framåt. Jag skulle beskriva det som ett ’viloläge’ i löpningen, där man slappnar av och åker med. Detta, i kombination med en attityd till löpningen där man springer fri från förväntningar, jämförelser och föreställningar, kan erbjuda en ingång till lättheten i löpningen som så många letar efter. Det är värt att prova.

Fler tips för härligare sommarlöpning:
Ta vara på de tidiga morgnarna och de långa ljusa kvällarna.
Byt ut utslitna skor. Kanske är det dags att prova ett par lätta löparskor. En del av höstens modeller finns redan i lager.
Ett tips är att tvätta skorna regelbundet så håller de sig fräscha och behåller sin ventilerande funktion.

Pryltips för svalare löpkänsla:
Nike Dry Knit Tee i stickat och ventilerande material och få sömmar för att minimera skav. Finns även som linne i dammodell.
Nike Epic Lux tight är en tunn och sommarkort modell som slutar mitt på underbenet.
För svala fötter finns Falke RU5 Invisible, en ultratunn, ankelhög och figursydd löparstrumpa med förstärkt häl.
Vi har även fått in nya, platta flaskor till smidiga midjeväskan Flipbelt, så att du bättre kan hålla koll på vätskenivån.

Trevlig sommar & varmt välkommen!

PS. Vi har öppet hela sommaren, vard. 10-18 samt lörd. 10-14.

Löp & Sko