Skatås Ryggar – tuffa backar och trolsk natur

Jonas Pihlblad, tävlingsledare.
Svante Lundgren, segrade i 45-årsklassen.

 

– Det är riktig löpglädje att springa Skatås Ryggar, och inte minst väldigt utmanande, sade Svante Lundgren som segrade i 45-årsklassen på 14 km-banan.

Loppet som hölls i Skatåsterräng lördagen den 6 juni lockade totalt cirka 950 deltagare, fördelat på de olika klasserna. Väldigt roligt att Göteborg kan erbjuda ett riktigt kuperat traillopp tycker vi på Löp & Sko som var med som huvudsponsor, med priser till de snabbaste och förmånliga rabatterbjudanden till alla deltagare.

– Frågan är vilket som är värst: Soteleden Terräng eller det här. Det är ganska jobbigt, kuperat, upp och ner med ganska många branter och teknisk terräng, så kanske inte så konstigt att många orienterare placerar sig i toppen. Två klättringar är så branta att man måste använda händerna och sen är det ju den här hemska Brudarebacken i slutet, en gräsbacke som känns att den går upp i himlen.

Svante Lundgren som brukar placera sig högt i resultatlistorna när det gäller i princip alla lopp han ställer upp i, kunde dock konstatera att de vassa orienterarna kunde hålla en helt annan fart i den tekniska terrängen. Jämfört med vanliga väglopp kräver traillöpning en annan typ av uppmärksamhet, enligt Svante Lundgren. 
– Man måste hela tiden titta var man sätter fötterna, och sen skall man ju försöka vara avslappnad, så att kroppen följer med. Det är väl det som är mitt problem, att jag är lite spänd.

Katarina Bondesson, från Spånga biter ihop och pustar när hon kämpar sig uppför Brudarebacken med beslutsamma kliv, någon kilometer kvar till mål. 
– Det bästa var den fantastiska spelkvinnan som stod och spelade underbar folkmusik efter den där ’äckelbacken’, och sen såklart underbar natur, fina vattendrag, trolsk skog...

Sedan starten för sex år sedan har loppet vuxit från ca 200 till nästan 1000 deltagare berättar tävlingsledaren Jonas Pihlblad.

– Vi har också bytt namn till i år. Tidigare ingick loppet i Salomon Trail Tour men nu bygger vi vårt eget event. Det har blivit ganska bra. Om några år är vi säkert ännu större. Loppet drivs ideellt av IFK Göteborgs orienteringsklubb, där några eldsjälar håller i ansvaret med hjälpa av 40-50 frivilliga funktionärer från klubben. Lite mer än en tredjedel av alla deltagare springer i den långa 21 km-klassen ”5 ryggar”.
– Vi som arrangerar springer mycket på stigarna här i Skatås och vi har hela tiden diskuterat om att göra ett lopp med de roligaste stigarna. Ser man på de gamla kartorna från 1948 ser man på höjdkurvorna hur ryggarna ligger som limpor bredvid varandra, så det kändes rätt att utgå från ryggarna. Men det är klart, det blir en väldigt tuff bana. 

Av Fredrik Ölmqvist

Länk till resultat: skatasryggar.se