Mustafa lyssnar på oss

När Mustafa Mohammed kommer in i butiken hejar han vant på alla i personalen, vilket har sin naturliga förklaring. Mustafa och Löp&Sko har haft ett nära samarbete i drygt 10 års tid. Säsongen 2011 är samarbetet ännu tajtare. Efter många i år i världseliten på 3000 meter hinder har det blivit dags för Mustafa att satsa på marathon. Målet är att komma under 2:14, vilket det var väldigt längesedan någon svensk löpare mäktade med. – Det är en övergång som måste få ta sin tid. Tanken 2011 är att inte ha bråttom, förklarar Mustafa, som skjutit upp marathondebuten till hösten på grund av skador. För första gången på många år har han inte kontrakt med någon skosponsor, vilket ger nödvändig arbetsro. Istället överlåter han till Löp & Sko att välja den eller snarare de skor som passar hans behov: väldigt smala fötter; aningen kraftigare pronering på högerfoten; intervall; distans; terräng m.m.

Mätt i mängd springer Mustafa mellan 15 och 18 mil i veckan, beroende på säsong. – Små rörelser får stor betydelse om man springer så mycket som jag gör Och eftersom min högerfot sjunker inåt använder jag iläggssulor; det har jag gjort i 10-11 år, mest för att förebygga skador men också för att slippa använda väldigt stabila skor. Mustafa är väldigt medveten om detaljernas betydelse och han lyssnar på Löp & Sko. – De kan se rörelser som jag inte kan se själv. De har också bra överblick över vilka skor som passar mina behov; det finns ju så många skor att välja mellan. Efter 20-30 mils löpning i ett par skor är det dags för avstämning. Vissa skor kan nämligen tappa formen, och i Mustafas fall vore det ödestigert med en sko som faller inåt. – En något sned rörelse i fotlederna påverkar hela kedjan, från vaderna upp i knän och höft.

Utöver hjälp med att välja rätt skor har Mustafa tagit till sig olika tips, som att variera mellan två par skor istället för ett par, eller att även använda inläggen i promenadskorna. – Jag använder ju dom så mycket, många fler timmar än löparskorna. Utprovningen av nya löparskor fortsätter. Denna dag visar Pierre och Jonas  hur man knyter ögleknuten längst upp för att få bättre hälgrepp. (se “Löpartips”). Inläggen skall få plats både på längden och bredden. – Vi kan lästa ut skorna lite ifall de klämmer, säger Pierre. Till slut hittar de en sko som sitter perfekt. I allafall tillsvidare...

 

2012